Sosyal Medya

Dünya

Åžair Win TinÂ’e veda

Myanmar’da demokrasi yanlısı hareketin önde gelen isimlerinden gazeteci ve şair Win Tin’in cenaze törenine binlerce kişi katıldı.



Pazartesi günü 85 yaşında hayatını kaybeden ve 2008 yılında serbest bırakılmadan önce ülkenin en uzun süre cezaevinde yatan siyasi mahkumu olan Win Tin’in cenaze törenine katılanlar arasında Myanmar’daki ABD Büyükelçisi Derek Mitchell ve Nobel barış ödüllü Myanmarlı insan hakları savunucusu Aung San Suu Çii de vardı.

Win Tin, 1988 yılında Suu Çii’nin Ulusal Demokrasi BirliÄŸi’ni kurmasına yardım etmiÅŸti.

Törene katılanlardan, eski siyasi mahkum Robert Sann Aung, “Win Tin'in ruhu sonsuza dek yaÅŸayacak” dedi.

Robert Sann Aung’un törendeki çok sayıdaki kiÅŸi gibi mavi bir cezaevi yeleÄŸi giydiÄŸi görüldü. Win Tin’in serbest bırakıldıktan sonra cezaevi kıyafetlerini çıkarmak istemediÄŸi biliniyor. Cenazeye katılanların bu seçimi, Myanmar’daki siyasi mahkumlara dikkati çekme ve ülkenin henüz özgürleÅŸmediÄŸini gösterme amacı taşıyor.

Myanmar’da 2011 yılında baÅŸlayan reform sürecini takip eden yıllarda, Win Tin ordu tarafından göreve getirilen sivil yönetimi en açık ÅŸekilde eleÅŸtirenlerden biri olmayı sürdürmüÅŸtü. 

Win Tin, kamuoyunun önünde Su Çii’yi eleÅŸtiren Ulusal Demokrasi BirliÄŸi’nin birkaç üyesi arasında da yer alıyordu.

Demokrasi yanlısı harekette yer aldığı gerekçesiyle 1989 yılında cezaevine gönderilen Win Tin, 19 yıl hapis yattı. Win Tin’in cezaevinde türlü iÅŸkencelere maruz kaldığı, gardiyanların kendisine kalem vermemesi üzerine tuÄŸla tozu kullanarak hücresinin duvarlarına ÅŸiirler yazdığı biliniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.